Wymiankowo

„Wymianki” nazywane w niektórych kręgach ciuchobraniami, to w ich najbardziej podstawowej wersji spotkanie mające na celu wymianę ubrań. Zasadą wymianek jest przyniesienie rzeczy, których już nie nosicie, znudziły wam się i zalegają w szafie. Nie ma ograniczeń co do przyniesienia/wyniesienia liczby ciuszków i innych akcesoriów (pasków, torebek, portfelików).

Żurfix wymiankowy był nie tylko spotkaniem, podczas którego mogłyśmy nieco odchudzić/odświeżyć szafy. „Wymianka” odbyła się także na poziomie kulinarnym. Było pysznie. Przepisy poniżej.

Tarta z pomidorkami cherry, bazylią z białym sosem z mascarpone i kwaśnej śmietany

CIASTO KRUCHE

  • 250 g mąki (pszennej tortowej)
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

NADZIENIE

  • 1/4 cebuli
  • 250 g sera mascarpone
  • 150 g kwaśnej śmietany 18% lub 22%
  • 1 surowe jajko + 1 żółtko
  • 1 szklanka liści bazylii
  • 200 g pomidorków koktajlowych (lub zwykłych pomidorów)
  • UWAGA: można dodać różne sezonowe warzywa jak np. cukinię, szpinak świeży lub lekko usmażony na patelni bez żadnego oleju (sam puści sok i zmięknie) z dodatkiem gałki i pieprzu i odrobiny soli. Może też być papryka też lekko podsmażona z odrobinką oliwy. I można też z brokułami sparzonymi we z kawałkami serka pleśniowego albo z łososiem – warianty dodatków może ograniczyć tylko wasza wyobraźnia lub zaopatrzenie lokalnego sklepu.

PRZYGOTOWANIE

Przygotować formę na tartę o średnicy 24 cm. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją palcami z masłem, aż powstanie drobna kruszonka. Wlać 1 łyżkę wody i szybko połączyć składniki w gładką kulę. Podzielić na dwie części, zawinąć w dwa kawałki folii i włożyć do lodówki na godzinę. Do tarty wykorzystamy jedną połówkę ciasta kruchego.

Wyjąć z lodówki jedną połówkę ciasta i rozwałkować ją na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy, podoklejać brakujące miejsca. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.

Całe ciasto osłonić folią aluminiową. Na spód wysypać suchą fasolę, ryż albo pokrojone na ćwiartki dwa jabłka (potem można je zjeść). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię z obciążeniem i piec przez kolejne 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na patelni na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przełożyć do miski i wymieszać z mascarpone, śmietaną, jajkiem, żółtkiem, posiekaną bazylią, doprawić solą oraz pieprzem.

Wyłożyć na spód. Dodać cukinię lub inne dodatki. Ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i delikatnie powciskać je w masę. Można je też wymieszać z całą masą serową. Większe pomidory można pokroić na plasterki lub obrać, pokroić w kosteczkę i wykorzystać sam miąższ bez soku i pestek.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut, aż masa delikatnie się zetnie. Lekko przestudzić i pokroić. Można udekorować świeżą bazylią.

WSKAZÓWKI

* wykorzystamy połowę ilości ciasta kruchego. Resztę można przechować w lodówce przez 7 dni lub zamrozić na 3 miesiące. Ewentualnie można zrobić ciasto z połowy składników, w tym z połowy jajka (roztrzepanego).

Kompot z owoców

Kompot domowej roboty, w którego skład wchodzą wszelkiego rodzaju owoce
sezonowe (jabłka, gruszki, śliwki) z dodatkiem owoców suszonych (daktyle, morele, figi, rodzynki, śliwki) oraz aromatycznych przypraw (świeży imbir, wanilia, cynamon, kardamon, goździki, anyż gwiaździsty) lub świeżych ziół (rozmaryn, geranium, mięta). Składniki można łączyć według własnych upodobań smakowych oraz dostępności. Aby kompot nabrał właściwości rozgrzewających, powinniśmy gotować go od 40 do 60 minut. Jeśli dodajemy mięte, należy równocześnie dodać świeży imbir. Kompot to idealny napój na całą jesień i zimę. Można ugotować duży garnek i odgrzewać potrzebną ilość na daną chwilę.

SKŁADNIKI

  • 2 suszone figi
  • 3 suszone morele
  • 1 suszona gruszka
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 jabłka
  • 2 cm kory cynamonu
  • 3 cm laski wanilii
  • 2 plastry imbiru

PRZYGOTOWANIE

Zagotuj 2 l wody, dodaj drobno pokrojone figi, morele, gruszki i śliwki, a także obrane i pokrojone w ósemki jabłka, a po chwili przyprawy. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 40 min.

Pasztet z cukinii

SKŁADNIKI

  • 1 duża (2 małe) cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oliwy lub dobrego oleju
  • ½ szklanki tartej bułki
  • 2 jajka całe
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • natka pietruszki i inne zioła (świeże lub suszone), np. lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, koperek
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Cukinię umyć i zetrzeć (ze skórką) na grubych oczkach. Posolić (puści sok) i zostawić na 15 minut, po czym odsączyć z nadmiaru płynu. Marchewkę zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki i inne świeże zioła posiekać. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie/oleju. Połączyć ze sobą wszystkie składniki (na końcu jajko), wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (konsystencja będzie rzadka, ale w trakcie pieczenia jajko wszystko zetnie). Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez 1 h. Po wyjęciu ostudzić (min.1 h) i dopiero wtedy wyjąć z blaszki i zajadać.

Strucla z powidłami

SKŁADNIKI

  • 750 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
  • 1 słoiczek powideł (300 g), choć można dodać więcej
  • mleko do posmarowania

PRZYGOTOWANIE

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki (35 cm). Posmarować połową słoiczka powideł, zwinąć w roladę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce, o wymiarach 28×35 cm w odległości od siebie. Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości, strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą.

Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawić do momentu, aż strucle ‚rozłożą’ się na boki i zapełnią blachę. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, najlepiej bez termoobiegu.

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ

  • 100 g masła
  • 20 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego

Wszystkie składniki wyrobić między palcami do momentu powstania kruszonki.

Powidła wiśniowe

Powstały raczej spontanicznie (trudno więc mówic o przepisie z prawdziwego zdarzenia) i złożyły się na nie: mniej więcej 2 kg wiśni słodkich (bo zaawansowanie letnich) i 2 bardzo czubate łyżki cukru (dodane przed zagotowaniem), które gotowały się do uzyskania pożądanej konsystencji (im więcej odparowanej wody, tym gęstsze). Ot i cała filozofia.

Fot. Jani, Sierpc. Muzeum Wsi Mazowieckiej 2014.

Dodaj komentarz