Żółto, żółciej, cukinia!

Wegetarianizm (taki na pół, bo z rybami) odkrył mi oczy na różnorodność warzyw i tego, co można z nich wyczarować.

Weźmy taką cukinię, warzywo raczej skromne, nie wyróżniające się smakiem, żaden tam – tak dziś pożądany – superfood. Ale, ale – jakież to niepozorne warzywo daje bogactwo kulinarnych możliwości! Po pierwsze zupa – rzecz dość oczywista, dalej potrawki – da się domyśleć, ale zaraz za nimi wchodzimy na poziom wyżej – cukiniowe makarony, sałatki, ciasta i ciasteczka!

Dobrze jest siąść sobie, skromniutko, z gronem tylko bliskich znajomych i pozachwycać się, nie taką już marną, cukinią i światem. [M]


Zupa z cukinii

SKŁADNIKI

600 g cukinii
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
800 ml bulionu warzywny
1/4 szklanki śmietanki 30%
GRZANKI
bagietka
50 g miękkiego masła
1 ząbek czosnku, starty
szczypta soli

W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 2 minuty.
Zalać bulionem i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gotować przez ok. 25 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu. Zupę zmiksować na krem, pod koniec dodać śmietankę.
Podawać ze szczypiorkiem i grzankami czosnkowymi (bagietkę pokroić na kromki, posmarować masłem połączonym z tartym czosnkiem i solą i zapiec w piekarniku – 200 st. C – do zrumienienia, ok. 4 minuty).

Na podstawie przepisu z www.kwestiasmaku.com.

Lasagne cukiniowa

SKŁADNIKI

1 kg cukinii
panierka: 2 łyżki mąki, 2 jajka, 4 łyżki mleka, bułka tarta
olej roślinny do smażenia
600 g passaty pomidorowej
4 łyżeczki suszonego oregano
200 g tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE
Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry ok. 5 mm grubości. Oprószyć je solą i mąką po czym wymaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowaną cukinię podsmażyć partiami na oleju na patelni z każdej strony aż cukinia zmięknie a bułka tarta się zrumieni (po każdej partii patelnię wyczyścić papierowym ręcznikiem).
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Przygotować formę żaroodporną wielkości ok. 20 x 30 cm. Na dno formy wlać cienką warstwę passaty pomidorowej, doprawić solą i suszonym oregano, następnie ułożyć warstwę plastrów cukinii i posypać serem. Ponownie wlać cienką warstwę passaty, doprawić solą i oregano, ułożyć plastry cukinii i posypać serem. Układać w ten sposób kolejne warstwy, kończąc serem.
Zapiekać 30 minut. Po upieczeniu zostawić na min. 10 minut do zastygnięcia. Kroić nożem na porcje i wykładać łopatką na talerze.

Na podstawie przepisu z www.kwestiasmaku.com.

Cukiniowe ciasto czekoladowe

SKŁADNIKI

100 g masła
2 nieduże cukinie
1 szklanka (150 g) cukru pudru
400 g (2 i 3/4 szklanki) mąki
1/3 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g ciemnej czekolady (opcjonalnie), posiekanej
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 jajka
1/2 szklanki zsiadłego mleka

PRZYGOTOWANIE
Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Cukinie przyciąć na końcach i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odmierzyć około 2 szklanki cukinii. Przygotować resztę składników, piekarnik nagrzać do 165 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Przygotować tortownicę o średnicy ok. 24 cm, posmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski przesiać mąkę razem z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, dodać sól, posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać, odstawić.
W drugiej misce, na większych obrotach miksera, utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodać olej i dokładnie zmiksować na jednolitą gęstą masę (około 1 minuta). Kolejno dodawać jajka za każdym razem dokładnie miksując (po około 2 minuty).
Zmniejszyć obroty miksera i dodać do ubitej masy w 3 partiach sypkie składniki przeplatając je zsiadłym mlekiem. Na koniec zmiksować z cukinią.
Ciasto wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 minut do suchego patyczka.

Na podstawie przepisu z www.kwestiasmaku.com.

Dodaj komentarz