Wokół blina

Blin (ros. блин) w tradycji rosyjskiej ma wymiar symboliczny, daleko wykraczający poza materię kulinarną. W dawnej Rusi podawano je podczas stypy oraz wypominek za zmarłych. Z tego samego powodu stały się głównym daniem Maslenicy – święta „grzebiącego” zimę i rozpoczynającego wiosnę.

Każdy zajadający bliny, powinien wiedzieć, że ma on swoją drugą „twarz” w języku rosyjskim. Oprócz określania rodzaju potrawy, oznacza także łagodne, niegroźne przekleństwo – coś na kształt polskiego „kurczę”.

Tradycyjne bliny robi się z mąki gryczanej lub pszenno-gryczanej. Można je podawać na słodko lub słono.

Bliny gryczane

SKŁADNIKI

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szklanki ciepłego mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 250 g mąki gryczanej
  • 1 żółtko
  • 50 ml roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

W większej misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Na rozgrzaną patelnię nakładać ciasto. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Dodatki wytrawne

Śmietana, kawałki łososia wędzonego,  oliwki, suszone pomidory, ser pleśniowy lazur, pleśniowy, pesto szpinakowe z fetą.

Dodatki słodkie

Syrop klonowy, konfitura morelowa z lawendą, mus porzeczkowy, powidła śliwkowe.

Fot. M., Warszawa. Jourfix „Wokół blina” 21.07.2015.

Dodaj komentarz