Blin (ros. блин) w tradycji rosyjskiej ma wymiar symboliczny, daleko wykraczający poza materię kulinarną. W dawnej Rusi podawano je podczas stypy oraz wypominek za zmarłych. Z tego samego powodu stały się głównym daniem Maslenicy – święta „grzebiącego” zimę i rozpoczynającego wiosnę.
Każdy zajadający bliny, powinien wiedzieć, że ma on swoją drugą „twarz” w języku rosyjskim. Oprócz określania rodzaju potrawy, oznacza także łagodne, niegroźne przekleństwo – coś na kształt polskiego „kurczę”.
Tradycyjne bliny robi się z mąki gryczanej lub pszenno-gryczanej. Można je podawać na słodko lub słono.
Bliny gryczane
SKŁADNIKI
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- szklanki ciepłego mleka
- 100 g mąki pszennej
- 250 g mąki gryczanej
- 1 żółtko
- 50 ml roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
W większej misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Na rozgrzaną patelnię nakładać ciasto. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Dodatki wytrawne
Śmietana, kawałki łososia wędzonego, oliwki, suszone pomidory, ser pleśniowy lazur, pleśniowy, pesto szpinakowe z fetą.
Dodatki słodkie
Syrop klonowy, konfitura morelowa z lawendą, mus porzeczkowy, powidła śliwkowe.